Türk-Çin Dışişleri Görüşmesi: Çin ve Türkiye'den Farklı Uzman Yorumları 

12 Ocak'ta gerçekleşen Türkiye-Çin Dışişleri görüşmesi üzerine Çin ve Türkiye'den farklı uzman yorumları

Çavuşoğlu, Türkiye'nin olimpiyatların ve sporun politize edilmemesi konusunda Çin ile hemfikir olduğunu ve Türk sporcuların Oyunlarda yarışmayı dört gözle beklediklerini vurguladı. Çinli Bölge Uzmanı Yin Gang, Türkiye'nin Kış Oyunları'nın önemli katılımcılarından biri olduğunu ve bu konuda Batılı ülkelerle birlikte aynı yolda gitmediğini söyledi. Görüşme 12 Ocak'ta Çin'de gerçekleşti.

Çinli önemli bir uzman olan Yin Gang şunları söyledi: Dışişleri Bakanı Wang Yi, iki tarafın uluslararası ilişkileri düzenleyen temel bir norma –birbirinin içişlerine karışmama– uymasını vurguladı. Çinli uzman Yin'e göre, bu Sincan bölgesiyle ilgili bir hatırlatma anlamına geliyor.

İki taraf ayrıca Kazakistan'daki durum da dahil olmak üzere ortak endişe konusu olan konularda görüş alışverişinde bulundu. Wang Yi, Çin'in bölgesel meselelerde Türk tarafının müstesna özgün rolüne değer verdiğini ve çok taraflı koordinasyonu güçlendirmeye, dünyada gerçek bir çok taraflılığı ortaklaşa korumaya, uluslararası ilişkilerin demokratikleşme sürecini desteklemeye ve Çin ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerinin ortak çıkarlarını korumaya hazır olduğunu kaydetti.

Wang Yi, Türk tarafından gelen bir soruya yanıt olarak Çin'in ABD-İngiltere-Avustralya nükleer denizaltı anlaşmasına ilişkin tutumunu da ortaya koydu.

Üç ülkenin bu hareketinin kötü bir tutum teşkil ettiğini ve nükleer silahların yayılması riskleri yaratacağını ve bölgesel bir silahlanma yarışını kışkırtacağını vurguladı.

Bu hamle çevre ülkelerdeki güçlü memnuniyetsizliği tetikledi ve Çin, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sistemini sürdürmek için diğer ülkelerle birlikte çalışmaya isteklidir dedi.

Türkiye Çin'e Destek Olabilecek Kilit Bir Ülke

Çinli uzman Yang Ging'e göre: Türkiye, bağımsız bir diplomatik politikaya sahip bir ülkedir ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bölgede önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, Çin'in küresel öneme sahip konularda Türkiye ile görüş alışverişinde bulunması önemlidir ve Türkiye, Çin'in ABD ve bazı Batılılardan gelen baskı ve provokasyonlarla başa çıkması gerektiğinde Çin'e uluslararası arenada destek sunabilecek kilit bir ortaktır. Türk Dışişlerinde yayınlanan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi: "Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınırken, ekonomik işbirliği imkanları değerlendirildi. Öte yandan Uygur Türkleri başta olmak üzere gündemimizde yer alan konulara ilişkin görüş, beklenti ve hassasiyetlerimiz de Çin tarafına aktarıldı."

Yorum Bırakınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir