Putin'den Açıklama: Rusya-Çin İş Birliği Uluslararası Düzenin Kilit İstikrar Faktörüdür

Rusya-Çin İş Birliği Batı'nın Sömürgeci Zihniyetine ve Blok Temelli Stratejilerine Karşıdır

Yazan: Deng Xiaoci
Çeviren:
Cemre Elagöz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Ekim 2023 tarihinde Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Valdai Tartışma Kulübü forumunun genel oturumunda konuşuyor. Fotoğraf: AFP


Gözlemciler Cuma günü ABD liderliğindeki Batı'nın Çin-Rusya işbirliğini karalamasının kamuoyu savaşında kasıtlı bir taktik olduğunu ve Çin ve Rusya'nın uluslararası hukuka dayanan dünya düzeninin gerçek savunucuları olduğunu belirttiler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'nın "kurallara dayalı düzen" kavramını, modası geçmiş sömürgeci zihniyetinin ve "blok temelli" stratejilerinin bir yansıması olarak eleştirdiği son açıklamalarının ardından bu yorumları yaptılar.

Putin söz konusu açıklamaları Perşembe günü yerel saatle Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Valdai Uluslararası Tartışma Kulübü'nün 20. yıldönümü toplantısının genel oturumunda yaptığı konuşmada dile getirdi. Kremlin'in resmi internet sitesinde yer alan Putin'in konuşmasının tam metnine göre Rusya Devlet Başkanı ayrıca Batı'nın küresel nüfuzunu, kendisini desteklemek için başkalarına ait doğal, teknolojik ve insan kaynaklarıyla sürekli daha fazla "yakıta" ihtiyaç duyan "muazzam bir askeri ve mali piramit düzeni" olarak tanımladı.

Rusya Devlet Başkanı, bu hedeflere ulaşmak için [Batı'nın] uluslararası hukukun yerine "kurallara dayalı bir düzen" koymaya çalıştığını söyledi. "Ve aslında, izin verirseniz, Batılı 'meslektaşlarımız', özellikle de ABD'den olanlar, bu kuralları sadece keyfi olarak koymuyorlar, aynı zamanda başkalarına bu kurallara nasıl uyacaklarını ve başkalarının genel olarak nasıl davranmaları gerektiğini de öğretiyorlar."

Putin, tüm bunların açıkça terbiyesiz ve saldırgan bir şekilde yapıldığını ve ifade edildiğini, bunun da sömürgeci zihniyetin bir başka tezahürü olduğunu söyledi. "Bazen onlara şunu söylemek istiyorum: Uyanın artık, bu dönem çoktan kapandı ve bir daha asla geri gelmeyecek."

Putin'in Valdai konuşması, Batı ve medyasının uzun süredir vurguladığı sözde kurallara dayalı düzen kavramına meydan okudu. Putin bu konferansta Batı'nın bu sözde kurallarının sömürgeciliklerinin ve sömürgeci tarihlerinin bir sonucu olduğunu açıkça ortaya koydu. Doğu Çin Normal Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi'nden araştırma görevlisi Cui Heng, yorum olarak, "başka bir deyişle, bu sözde kuralların Batı tarafından Batılı olmayan ülkelere dayatıldığını ve bu nedenle doğası gereği adil olmadığını söyledi."

Cui Cuma günü Global Times'a yaptığı açıklamada Putin'in uluslararası düzenin temeline yönelik meydan okumasının, özellikle Rusya-Ukrayna çatışmasının patlak vermesinden sonra uluslararası düzenin hızlı bir değişim geçirdiği ve Batı liderliğindeki uluslararası düzenin çökmekte olduğu gözleminden kaynaklandığını söyledi.

Rusya'nın TASS haber ajansının bildirdiğine göre Perşembe günkü etkinlikte Putin, Çin'in küresel ekonominin güç merkezlerinden biri olduğunu ve Çin'in yüksek büyüme oranları sağladığını överken, "şu anda Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki işbirliğinin uluslararası yaşamı istikrara kavuşturan çok önemli bir faktör olduğunu" vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya'nın Çin ile güvenlik alanındaki iş birliğini genişleteceğini belirtti. Putin, ülkelerin herhangi bir blok oluşturmayacağını, ancak "çevrelerinde olup bitenlere tepki vermek zorunda olduklarını" belirtti.

"Adil Çok Kutupluluk: Herkes için Güvenlik ve Kalkınma Nasıl Sağlanır" teması altında 2-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Valdai Tartışma Kulübü 20. Yıllık Toplantısına 40'tan fazla ülke ve bölgeden yaklaşık 140 uzman, yasa koyucu ve diplomat katıldı.

Gözlemciler, Valdai forumunun kuruluşundan bu yana geçen yirmi yılın Batı hegemonyasının zirvesine tanıklık ettiğini ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen çok kutuplu uluslararası sistemin çöküşün eşiğine geldiğini ve böyle bir ortamda Çin ve Rusya arasındaki işbirliğinin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Cui, ancak Çin ve Rusya arasındaki işbirliği sayesinde savaş sonrası uluslararası düzenin devamının sağlanabileceğini ve uluslararası hukuka dayalı düzenin korunabileceğini söyledi.

Küresel düzeni bozanın aslında Batı olduğunu belirten uzman, Batı'nın Afganistan, Irak ve Kosova'da yürüttüğü savaşları örnek gösterdi. Xinhua Haber Ajansı'nın Cuma günü bildirdiğine göre Putin, Çin ve Rusya arasındaki ikili işbirliğine ilişkin olarak, iki tarafın Büyük Avrasya'nın inşası, Avrasya Ekonomik Birliği ve "gelecek vaat eden Kuşak ve Yol Girişimi "nin geliştirilmesi için altyapı geliştirme planlarını hayata geçireceğini söyledi.

Gözlemciler, ABD liderliğindeki Batı'nın Çin-Rusya iş birliğine yönelik karalamalarını bir "yanlış anlama" olarak görmediklerini, zira Batı'nın bu işbirliğinin doğasını net bir şekilde bildiğini söyledi. "Çin-Rusya iş birliğini karalamak, ABD liderliğindeki Batı'nın kamuoyu savaşının bir parçası olarak yaptığı kasıtlı bir harekettir" dediler.

Bu yazı Global Times'dan çevirilmiştir. Orijinaline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum Bırakınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir