Hakkımızda Sosyalist Birlik (Marksist)
Sosyalist ve Komünist Partiler Çiftçi Hareketinde Önemli Rol Oynadılar
Hindistan'da Başbakan Modi'nin Geri Adımıyla Bir Yıldır Devam Eden Çiftçi Protestoları Sona Erdi
Hindistan'da on binlerce çiftçi, aylardır başkent Yeni Delhi ve çevresinde devam ettirdikleri 'tarım yasası' protestolarını sonlandırarak evlerine dönme kararı aldı ve protesto alanlarını temizlemeye başladı. Muhafazakar Sağ Başbakan Narendra Modi hükümeti geçtiğimiz kasım ayı ortalarında yasaları uygulamayacağını açıklamıştı. Yasaları yürürlükten kaldıran yeni tasarı, 30 Kasım'da resmen Meclis'ten geçmişti. Ancak çiftçiler protesto alanlarını hemen boşaltmamış, hükümetin ana mahsuller için garantili fiyatlar ve eylemcilere karşı açılan ceza davalarının geri çekilmesi dahil diğer talepleri kabul edilinceye kadar gösterilere devam edeceklerini bildirmişti. Yaklaşık 40 çiftçi sendikasının üye olduğu Samyukta Kisan Morcha (SKM) sendikalar Federasyonu, binlerce kişinin katıldığı protestoları hükümetin defalarca kez talep etmesine rağmen sonlandırmamıştı.
Çifçilerin Zaferi
Üç tarım yasasının feshi için hazırlanan yasa tasarısının parlamentonun alt ve üst kanadında yapılan oylamada kabul edilmesi ve hükümet ile geniş çapta anlaşmaya varılması, çiftçiler tarafından 'zafer' olarak yorumlandı. Yeşil ve beyaz bayraklar sallayarak zaferlerini kutlayan çiftçiler ise traktör, cip ve arabalarına binerek dans etti. Çiftçi lideri Nagendra Singh, "Çiftçiler demokrasiyi kurtardı. Bu bir adalet mücadelesiydi." dedi. Yüz binlerce çiftçi evine dönerken çiftçi grubu liderlerinden Gurnam Singh Charuni, "15 Ocak'ta bir gözden geçirme toplantısı yapacağız. Eğer hükümet sözlerini yerine getirmezse protestolara devam edebiliriz." dedi.

Hükümet ve Çiftçiler Yasayı Farklı Yorumluyor
Modi hükümeti, yasaların Hint çiftçiliğini modernize etmek için gerekli reformlar olduğu ve tarımın daha fazla özel sektör kontrolü ile serbest bir pazara yol açacağı konusunda ısrar ediyordu. Çiftçiler ise bu yasaların gelirlerini büyük ölçüde azaltacağı ve kendilerini büyük şirketlerin insafına bırakacağını dile getiriyordu. Protestocu çiftçiler, yasaların tamamen yürürlükten kaldırılması için mücadele ettiler. Ayrıca buğday ve pirinç gibi bazı temel mahsuller için hükümet garantili fiyatları talebinde bulundular. Halihazırda, çiftçilerin ezici bir çoğunluğu sadece devlet tarafından onaylanan pazarlara sabit fiyatlarla satış yapabiliyor.
Hükümetin İstediği Yasalar Neyi İçeriyordu?
Yeni yasalar satış, fiyatlama ve tarım ürünlerinin stoklanması konusunda uzun süredir Hintli çiftçileri koruyan düzenlemelerin zayıflatılmasını getirecekti. Yasalardaki en önemli değişikliklerden bir tanesi çiftçilerin ürünlerini özel sektöre pazarlayacak olmalarıydı. Hindistan'daki çiftçiler ürünlerinin büyük çoğunluğunu devlet kontrolü altında toptan satıyor.
Ne Olmuştu?
Binlerce çiftçi, Eylül 2020'de kabul edilen yeni tarım yasalarına karşı Kasım 2020'den bu yana Yeni Delhi sınırlarında kamp kurmuştu. Modi hükümeti yasaların çiftçilere fayda sağlayacağı ve özel yatırım yoluyla üretimi arttıracağını savunurken, çiftçiler tarımın serbestleşmesinin kazançlarını baltalayacağını belirtiyordu. Hükümet yasada değişiklik yapmayı ve 18 ay süreyle uygulamaları askıya almayı teklif etmiş ancak çiftçiler yasalar tamamen geri çekilmeden protestoları sonlandırmayacaklarını açıklamıştı. Sosyalist ve komünist partiler çiftçi hareketinde önemli rol oynadılar.