Bir Yorum: Çin'in Ukrayna Krizi Üzerine Görüşü, Bu Krizde Yalnızca Bir Tarafı Suçlamak ve Sorumlu Görmek Adil Değil

Semra Özkan

Çinli dış politika uzmanlarına göre durum, Rusya'nın ABD liderliğindeki Batı'nın zayıflığını gördüğünü ve ABD-NATO'yu Rusya'nın güvenlik endişelerine yanıt vermeye zorlamak için daha doğrudan eylemlerde bulunmaya karar verdiğini ve iki bölgeyi egemen devlet olarak tanıyarak Rus kuvvetlerinin bu bölgelere açık olarak girebilmesine kapı açmış oldu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yaptığı telefon görüşmesinde, Çin'in Ukrayna sorununun gelişmesinden endişe duyduğunu ve Çin'in Ukrayna konusundaki tutumunun kendi içinde tutarlı olduğunu söyledi. Wang, tüm ülkelerin güvenlik endişelerine saygı duyulması ve BM Sözleşmesinin amaç ve ilkelerine uyulması gerektiğini söyledi. Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun Salı günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında bu görüşleri vurguladı.

Çinli uzmanlar, Çin'in Rusya ile yakın stratejik bağları olduğunu, fakat ister en son durumla ilgili isterse geçmişteki Kırım meselesiyle ilgili olsun, Çin'in her zaman tarafsız kaldığını ve ilgili tarafları durumu müzakereler yoluyla ele almaya çağırdığını belirterek, bu tutumun devam eden gerilim için en doğru ve en yapıcı tutum olduğunu kaydetti.

1990larda, Soğuk Savaş'tan sonra Rusya, NATO'ya katılmak istedi, ancak bu talep reddedildi ve NATO, Rusya'ya genişlemeyeceğine söz verdi, ancak sözünü tutmadı.

NATO'nun genişlemesi, Rusya çevresine silah ve füzeler konuşlandırdığı için Rusya üzerinde ağır bir baskı yarattı. 

Rusya'nın etrafındaki ülkelerde kurulan NATO savunma sistemleri ve Avrupa'daki nükleer stratejik dengeyi bozdu. 

Daha da önemlisi, NATO, egemen bir ülke olan eski Yugoslavya'yı tamamen parçalamak için askeri müdahale başlattı. Tüm bunlar, Rusya'yı bugün bu kadar sert adımlar atmaya zorlamıştır.

Bu nedenle, Çinli uzmanlar, krizin karmaşık nedenlerden kaynaklandığını söylüyor. NATO'nun eski Yugoslavya'ya yönelik askeri harekâtında ve hava bombardımanlarında Belgrad'daki Çin Büyükelçiliği bombalanmıştı ve üç Çinli gazetecinin öldürülmüştü ve Çin de şu anda Asya-Pasifik bölgesinde ABD'den benzer bir baskıyla karşı karşıya bulunuyor. Çin kamuoyu tüm bu nedenlerle NATO'ya karşı  olumsuz düşünceler besliyor, bu nedenle  mevcut krizde Çin'in tutumu Batı'nınki ile aynı değildir.

Kriz, NATO'nun Rusya'ya ve bölgedeki diğer NATO üyesi olmayan ülkeler açısından somut güvenlik tehditlerine neden olan şiddetli NATO genişlemesi de dahil olmak üzere karmaşık nedenlerden kaynaklandığı için Çin yalnızca bir tarafı suçlamayı ve sorumlu görmeyi adil olduğunu düşünmüyor.

TÜRK SOSYALİST YORUMCUNUN GÖRÜŞÜ VE RUSYA KOMÜNİST PARTİSİ'NİN TUTUMU

Rusya KP Duma meclis toplantısında Donbass ve Lugansk kararlarını destekledi, fakat hükümeti şöyle eleştirdi: Rusya da hala antikomünizm anti-Sovyetizm ve Rus narsiszmi yapılıyor. NATO ve ABD Çin'i birinci düşman Rusya'yı ikinci düşman ilan etti direnmemiz şart bıçak kemiğe dayandı.

Ukrayna da 20 milliyet yaşıyor Ruslar % 23 civarı Ukrayna milliyeti % 64 civarı… Kırım özerk cumhuriyetinde Ruslar % 60 Ukraynalılar % 25; ayrıca Rusya'da da 6-7 milyon Ukrayna milliyeti yaşıyor.

Kanımca uzun süre Ukrayna'da görev yapan ve 1956 yılında anti-Stalinist kampanyayı başlatan Kruşçev 1954'te iktidarını pekiştirmek için halk içinde sempati kazanmak için kırım bölge hükümetini Rusya'dan alıp Ukrayna'ya bağlamış, gerekçe ise Kırım'ın Ukrayna ile ekonomik ve sanayi bağlarının daha güçlü olması… kararda başka bir vurgu veya gerekçe yok .

Tkp ve Türkiye'deki diğer narodnik ütopik "sollar" bugünkü dünyada olup biteni görmekten kaçıyor, kafayı kuma sokuyorlar

Rusya bugün dünya genelindeki mevzilenmesi bakımından ele alırsak ABD hegemonyacılığına karşı mücadele eden aynı zamanda ABD'nin rusyanın bağımsızlığına ve anti hegemonyacı tutumuna son verme çabalarına direnen olumlu bir rol oynuyor.

Putin'in Rus milliyetçiliğinin arkasındaki siyasi çizgi bu …. Ütopik ve narodnik "sollar" nesnel uluslar arası mevzilenme gereği yan yana geldiğimiz ve işbirliği yaptığımız güçlerin bizimle aynı siyasi parti kimliğine ve aynı ideolojiye ve aynı sınıf karakterine sahip olması gerektiğini düşünüyorlar.

Nikaragua Venezuela ve Küba Rusya'nın son kararını tanıdı.

Eğer Rusya boyun eğdirilir ve ABD'nin çıkarlarına göre hareket eden bir güce dönüşürse bu hem gelişmekte olan ülkeler hem de sosyalizm yolunda ilerleyen ülkeler açısından büyük bir kayıp olur.

Rusya'ya bugün emperyalist ve yayılmacı damgası vurmak birçok bakımdan hatalı. Rusya'nın ulusal gücü askeri gücü dışında oldukça zayıf Amerika'nın 20 de biri… Çin'in 17 de biri… Rusya bugün batılı güçlerin kendi bağımsız ulusal çıkarlarını savunmasını engellemeye çalışıyor.

Rusya'nın Çin'e, Kuzey Kore'ye, Vietnam'a, Küba'ya, Nikaragua'ya, Venezuela'ya, Belarusya'ya, Güney Afrika'ya ve dünya siyasetinde birçok olumlu ülkeye destek vermesini engellemeye çalışıyor. Rusya'nın bu şekilde ABD hegemenonyacılığına karşı tutum alan, Suriye ve İran dahil, onlarca ülkeye desteği var. Son olarak Fransızlarla başı derde giren Afrika ülkesi mali ye destek vermeye başladı…  Rusya'nın bizzat kendisi ulusal güvenliği ve siyasi güvenliği tehdit altında olan bir ülke…

UKRAYNA KOMÜNİST PARTİSİNİN TUTUMU

Rusya Komünist Partisi ile kardeş parti olan Ukrayna Komünist Partisi lideri Petro Symonenko, Donbass'taki anlaşmazlığı müzakere masasında barışçıl yollarla çözmeye çağırdı ve Batı'nın savaşa kışkırtıcı tutumunu eleştirdi.

Yorum Bırakınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir