Çin İlk Defa Bu Yıl Milli Gelir Düzeyinde 27 Üyeli Avrupa Birliği'ni Geride Bıraktı

Çin'in milli geliri, AB'nin Pazartesi günü 2021 yılının milli gelir performansını açıklamasıyla birlikte, Çin 2021'de tarihte ilk kez Avrupa Birliği'ni geride bıraktı, bu daha önce tahmin edilenden bir yıl önce oldu.

27 üyeli AB, Pazartesi günü yüzde 5,2'lik bir yıllık milli gelir büyümesi bildirdi; bu, 2021'de kaydedilen Çin'in 18 trilyon dolarlık milli gelirinin altında. AB'nin toplam milli geliri 14.09 trilyon Euro'luk bir milli gelire, yani mevcut dolar cinsinden kabaca 15.73 trilyon ABD Doları'na karşılık geliyor. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından 17 Ocak'ta yayınlanan verilere göre Çin, 2021 için yüzde 8,1 büyüme ile beklentileri aştı ve milli gelir 18 trilyon dolara ulaştı.

Analistler, milli gelir açısından AB'yi geçmenin bir kilometre taşı olduğunu ve Çin'in şu anda AB gibi dev bir ekonomik blokla karşılaştırıldığında bile her anlamda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğunu söylüyor.

Çin, 2010'dan bu yana Japonya'yı geride bıraktıktan sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Analistler, milli gelir sıralamasındaki değişikliğin, IMF'nin 2022'de "aşma tarihi" koyan Ekim raporundan daha hızlı olduğunu, Çin ekonomisinin küresel salgına ve Çin'in etkili salgın kontrol politikalarına rağmen büyüme temposunu koruyabildiğini söyledi.

AB bir süre için dünyanın en büyük ekonomisiydi ve ekonomisi ABD'ninkinden bile daha büyüktü. İngiltere'nin 2020'de 2,7 trilyon dolarlık bir ekonomi olan AB'den çekilmesi, analistlerin Çin'in son yıllarda bloğu sollayacağını tahmin etmelerine neden oldu.

Analistler, tahmin edilenden daha hızlı geçişin, Çin'in yeni enerjiler kullanan nakliye ve oto araçlarından yapay zekaya, bulut bilişim ve Nesnelerin İnterneti'ne kadar çok çeşitli sektörlerde son yıllarda kaydettiği ilerlemenin altını çizdiler ve Çin'in bu tür güçlü yönlerden yoksun AB'yi gölgede bıraktığını söylediler.

Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Avrupa Çalışmaları Bölümü direktörü Cui Hongjian, Pazartesi günü Global Times'a verdiği demeçte, milli gelir sıralamasındaki sayısal ilerlemenin Çin'in 1,4 milyarlık geniş bir pazara sahip olma avantajının ve Çin'in salgına karşı kontrol çabalarının başarısına bağladı.

Cui, AB ve Çin ekonomisinin içsel yapıtaşları nedeniyle farklı büyüme ritimlerine sahip olduğunu ve AB'nin güçlü bir internet ekonomisi ve dijital ekonomiden yoksun olmasının da Çin'in AB bloğunu geçmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Milli Gelir Büyüme Oranı Takıntısı Kesinlikle Tarihte Kaldı

Ancak Çinli analistler, Çinli politika yapıcıların artık Milli gelir büyüme oranına takıntılı olmadığını ve dikkatlerini daha çok kaliteli büyüme, halkın refahını merkeze alma, sürdürülebilirlik ve ekolojik gelişme üzerine kaydırdıklarını söyledi.

Unutulmamalı ki, kişi başına düşen milli gelirde Çin hala ABD ve AB'nin gerisinde kalmaktadır. 2020'de AB'nin ortalama kişi başına milli geliri Çin'in yaklaşık 3,6 katı iken ABD'ninki Çin'in yaklaşık 6 katıdır.

Dünya Bankası verilerine göre 2021'de Çin'in kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 12.551 dolar olup, Dünya Bankası tarafından tanımlanan "yüksek gelirli bir ülkeler" milli gelirine yaklaşmakta ve kişi başına küresel ortalama milli geliri aşmış bulunuyor.

Çeviren: Timur Kaplan

Yorum Bırakınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir