Hakkımızda Sosyalist Birlik (Marksist)
Çin Devrimi'nin 72. Yılına Geldiğimizde Neleri Başardı, Nasıl Başardı? / Sosyalist Birlik Yöneticisi Cem Kızılçeç ile Röportaj
2021 Yılının Ekim ayında ÇKP ve Çin halkı Çin'deki Yeni Demokratik Devrimin 72. yılını kutladı. ÇKP bu tarihte (1949 Ekim) Hongkong, Makao ve Tayvan adaları dışında tüm Çin'de iktidar olmayı başarmıştı. ÇKP, aslında 1945 yılında Japonya'ya Karşı Ulusal Direniş Savaşı zafere ulaştığında ülke topraklarının yaklaşık % 30'una hakimdi, diğer bölgelerde Milliyetçi Partinin gerici diktatörlüğü vardı. Milliyetçi Parti iki parti arasındaki ittifakı bozup iç savaş çıkartınca ÇKP de savaş yoluna başvurrmuş ve bu dönemde hiç bir dış silah ve para desteği almadan Milliyetçi Parti ve onun kumandası altındaki gerici devlet ordusunu 2.5 yıl gibi kısa bir zamanda denize dökmüştü. Sonunda Tayven siyasiler ve generaller devlet hazinesinde değerli olan ne varsa çalıp Amerikan askeri ve siyasi desteği ile Tayvan adasına kaçtılar.
Mao Devrimi İlan Ediyor
1 Ekim 1949'da Mao Zedung önderliğinde kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'nin 72. yılında Ekim 1949'da Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda ilk kez Çin Halk Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olan 5 yıldızlı kırmızı bayrak göndere çekildi… Bu beş yıldızın anlamı şudur, büyük yıldız Çin Komünist Partisi'ni simgeler, diğer 4 yıldız ÇKP'nin devrim için birleştirdiği 4 sınıfı anlatır, işçi sınıfı, Çin Köylüsü, Kent küçük burjuvazisi ve Çin Ulusal Burjuvazisi
Canut Yayınları çalışanı Cem Kızılçeç; Çin Devrimi'nin tarihsel arka planını ve Çin'in bugün ekonomide, kültürde, teknolojide önemli bir güç oluş sürecini anlattı.
ÇKP önderliğindeki devrimle ilk kez dünya tarihinde 350 milyon köylünün topraklandırıldığını belirten Kızılçeç, feodal sistemin tasfiye edildiğini, köylülerin kooperatifleşmeye teşvik edilerek, Devrimin tüm ülkede zafere ulaşmasından sonra toprak reformunun tüm ülkeye yayıldığını belirtti. Daha önce toprak reformu sadece kurtarılmış eyaletlerde uygulanmıştı.
ÇKP'nin yola çıkarken iki ilkesi olduğunu belirten ve bunların "Çin halkını özgürleştirip mutlu kılmak' ve 'Çin'in yeniden ulusal gençleşmesini sağlamak" olduğunu kaydeden Kızılçeç, şöyle devam etti: "Çin Devrimi aynı zamanda Mao Zedung'un 'üç büyük dağ' olarak tabir ettiği; emperyalizm, feodalizm ve bürokratik kapitalizmin alt edilmesini kurutulmasını sağlamıştır. ÇKP önderliğinde Çin halkı kuruluşundan bugüne büyük fedakârlıklar ve büyük başarılar elde etmiştir. ÇKP'nin başarısının sırrı; ideallerine sımsıkı bağlı kalmak ve halkla bağların güçlü tutulmasıdır."
ÇKP'nin 17. Kongre'de Xi Jinping önderliğinde 2035 ve 2049 planını yaptığını hatırlatan Kızılçeç, "Çin 2049 yılında ulusal gençleşme hedeflerini başaracak, dünya ölçeğinde ekonomide, teknolojide ve demokraside lider bir güç olacak ve hem ülkenin çeşitli bölgeleri hem de halkın çeşitli kesimleri arasında dengeli ve her yönden kapsamlı bir refah düzeyi sağlanmış olacak" dedi.