Hakkımızda Sosyalist Birlik (Marksist)
Çin, 17 Afrika Ülkesinin 23 Kredisini Siliyor
Çeviri: Timur Kaplan
Yazan: Ben Norton, Orijinal yayın tarihi: Multipolarista 20 Ağustos 2022…
Çin hükümeti, kıta ile işbirliğini derinleştirme sözü verirken, 17 Afrika ülkesi için 23 faizsiz krediyi bağışladığını duyurdu.
Bu açıklama, Çin'in 2000 ile 2019 yılları arasında 3.4 milyar dolardan fazla borcunu iptal etmesine ve Afrika'da yaklaşık 15 milyar dolarlık borcu yeniden yapılandırmasına ek olarak yapıldı.
Pekin'in bu tür borçları affetme konusunda tekrarlanan bir geçmişi var. Oysa Batılı hükümetler Çin'in Küresel Güney'de "borç tuzağı diplomasisi" kullandığına dair temelsiz, siyasi suçlamalarda bulundular.
ABD, Çin ve Rusya'ya karşı yürüttüğü yeni soğuk savaşta Afrika'yı da bir savaş alanına çevirdi. Ve Washington, kıtadaki önemli altyapı projeleri için Pekin'i şeytanlaştırmaya çalışmak için Çin'in "yarattığı borç tuzakları" konusundaki temelsiz iddialarını silah olarak kullanıyor.
Çin ise ABD'nin yeni soğuk savaşına karşı yeni siyasi adımlar attı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 18 Ağustos'ta çeşitli Afrika ülkeleri ve Afrika Birliği'nden liderlerle bir görüşme gerçekleştirdi.
Konferansta Wang, Batı'nın "sıfır toplamlı Soğuk Savaş zihniyetini" kınadı. Bunun yerine, Afrika ile tüm taraflar için "kazan-kazan sonuçları" getiren "çok taraflı işbirliğine" dayalı bir model önerdi.
Afrika'nın memnuniyetle karşılayacağı şey, jeopolitik kazanımlar için büyük ülkelerin rekabeti değil, halkların ve ülkelerin refahı için karşılıklı yarar sağlayan işbirliğidir" dedi.
Wang, Pekin'in G20'ye katılma çabalarında Afrika Birliği'ni destekleyeceğini açıkladı.
Dışişleri bakanı ayrıca " Çin , 2021 yılı sonuna kadar vadesi dolan 17 Afrika ülkesi için 23 faizsiz krediden vazgeçecek" dedi.
Devlet Konseyi Üyesi ve FM Wang Yi, 8. Çin-Afrika Ülkeleri İşbirliği Forumu Bakanlar Konferansının Takip Eylemlerinin Uygulanmasına İlişkin Koordinatörler Toplantısına başkanlık etti.
Wang Yi'nin belirttiği gibi Çin, dış zorluklara rağmen Afrika'ya verdiği taahhütlerini ve önceki yerine getirmek için her türlü çabayı gösteriyor.
Çin'in vaat ettiği 10 milyar dolarlık ticaret finansmanının 2 milyar doları hazır. Son 7 ayda Afrika'dan 70.6 milyar dolarlık mal ithal edildi. Sıfır tarifeli ürünlerin %98'i için 12 Afrika ülkesiyle anlaşma gerçekleşti. Çinli şirketler tarafından Afrika'daki ek 2.17 milyar dolarlık yatırım sözü verildi.
Afrika ile ticareti güçlendirme sözü veren Pekin, kıtadaki 12 ülke ile Çin'e ihraç ettiği ürünlerin %98'inin gümrük tarifelerini kaldırması için anlaşmalar yaparak Afrika mallarının rekabet gücünü artırdı.
Wang, Pekin'in covid-19 ile mücadelede yardım sunarken Afrika'ya gıda, ekonomik ve askeri yardım sağlamaya devam edeceğini söyledi.
"Kalkınma işbirliğinin" önemini vurgulayan Çin, "Afrika'nın sanayileşme sürecine güçlü bir destek" olarak altyapı projelerine milyarlarca dolarlık yatırım teklif etti.
Afrika, Küresel Güney'i birbirine bağlamayı amaçlayan küresel bir altyapı projesi olan Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nde önemli bir rol oynuyor.
Wang, "Çeşitli hegemonik ve zorba uygulamaları karşısında, Çin ve Afrika omuz omuza durdu" dedi.
ABD'li diplomatlar Afrika'yı ziyaret ediyor, Çin ve Rusya ile ilişkileri kesmesi için baskı yapıyor…
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Ağustos ayının ilk haftasında Uganda ve Gana'yı ziyaret etti. Orada, Afrika ülkelerine Rusya ile ticaret yapamayacaklarını aksi takdirde Batı yaptırımlarını ihlal edeceklerini söyleyerek kıtayı tehdit etti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken daha sonra Afrika'nın Çin ve Rusya ile ilişkilerini zayıflatmayı amaçlayan bir gezi kapsamında 7-11 Ağustos tarihleri arasında Güney Afrika, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı ziyaret etti.
Bugün, G. Afrika'da olan ABD lideri Blinken, "ABD, Afrika'nın tercihlerini dikte etmeyecek" dedi. Ancak 4 gün önce bir ABD'li yetkili şöyle dedi: "Bir ülke Rusya ile ilişki kurmaya karar verirse… Ülkeleri yaptırımları çiğnememeleri konusunda uyarıyoruz".
Çin: 'Borç tuzağı' bir uydurma bir efsanedir
Washington'ın Çin'e yönelik bilgi savaşındaki en güçlü silahlarından biri, Pekin'in Afrika uluslarını borç altına soktuğuna dair kanıtsız suçlamalarıdır.
Oysa Sri Lanka'nın ekonomik krizinin bir analizinde görüldüğü gibi, Batılı hükümetler, finans kurumları, bankalar ve akbaba fonları, Küresel Güney ülkelerinin tuzağa düştüğü borçların büyük çoğunluğundan sorumludur. Borçlarda Çin'in payı çok az.
İngiltere hükümetinin kendi devlet medya kuruluşu BBC, Sri Lanka'daki "borç tuzağı diplomasisi" iddialarını araştırdı ve isteksizce bunların yanlış olduğu sonucuna vardı.
BBC muhabiri Ben Chu: "Gerçek şu ki, birçok bağımsız uzman Çin'in borç tuzağı anlatısına karşı dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor ve biz de burada Sri Lanka'da bununla çelişen oldukça fazla kanıt bulduk" dedi.
Benjamin Norton: Sri Lanka, dış borcunun %81'ini ABD ve Avrupa finans kurumlarına ve Batılı müttefikleri Japonya ve Hindistan'a borçlu. Çin'in sadece %10'u var. Ancak Washington, IMF'nin 17. kurtarma paketini müzakere ederken, ülkedeki krizden hayali "Çin borç tuzaklarını" sorumlu tutuyor.
Benzer şekilde, Johns Hopkins Üniversitesi ve Harvard Business School'daki ana akım akademisyenler, Washington'un kuruluş dergisi The Atlantic'te " Çin 'borç tuzağının' bir kurgu olduğunu" kabul ettiler .
Bilgin Deborah Brautigam, ABD hükümetinin desteklediği bu kurgu anlatının "bir yalan ve güçlü bir hikaye" olduğunu yazdı. Ve "Araştırmamız, Çin bankalarının mevcut kredilerin şartlarını yeniden yapılandırmaya istekli olduklarını ve hiçbir ülkeden fiilen bir mal varlığı ele geçirmediklerini gösteriyor" dedi.
Deborah Brautigam, 2000 ile 2019 yılları arasında Çin'in 3.4 milyar dolardan fazla krediyi sildiğini ve Afrika'daki yaklaşık 15 milyar dolarlık borcu yeniden yapılandırdığını veya yeniden finanse ettiğini ve en az 26 krediyi yeniden müzakere ettiğini tespit etti. Yeni ilan edilen bu borç affı, bu daha öncekilere bir ilave katkı daha yapmış olacak.