Hakkımızda Sosyalist Birlik (Marksist)
Mustafa Kemal'in İnkilap Üzerine Düşünceleri
Mustafa Kemal, Osmanlı Devleti'nin yavaş yavaş yok olduğunu önceden görmüş ve kurtuluşun bir halk hareketi ile değil tepeden yapılması gerektiğine inanmıştı.
1918 yılında 37 yaşındayken Avusturya'da iken yazdığı Karlsbat Günlükleri'nde "8 Temmuz Cumartesi" tarihli sayfasında fikrini şu şekilde açıklamıştı:
"Dedim ki, ben her vakit söylerim, burada da bu vesile ile arzedeyim benim elime büyük güç ve yetki geçerse, ben toplumsal hayatımızda arzu edilen devrimi (orjinal: inkılâbı) bir anda bir "Darbe" ile tatbik edeceğimi zannederim. Çünkü ben, bazıları gibi kamuoyunu kazanmayı, aydın çevrelerini yavaş yavaş benim görüşlerim derecesinde düşünmelerini sağlamak ve fikir geliştirmeye alıştırmak suretiyle bu işin yapılacağını kabul etmiyorum ve böyle bir hareket tarzına karşı ruhum isyan ediyor. Neden, ben, bu kadar sene yüksek öğrenim gördükten sonra, uygar yaşamı ve uygar toplumu incelemek ve araştırmak için emek verdikten ve özgürlükten tad almak için hayatımı ortaya koyduktan sonra ve zaman harcadıktan sonra, aşağıdaki halkın düzeyine ineyim. Aksine onları kendi düzeyime çıkarmam uygun olur, ben onlar gibi olmamalıyım. Onlar benim gibi olsunlar. Ancak bu sorunda araştırmaya ve incelemeyi hak eden bazı noktalar var. Bunları düşünüp taşınmadan ettirmeden bu işe başlamak hata olur."
Sosyolog Afet İnan (Atatürk'ün manevi evlatlığı), Atatürk'ün Avusturya Karlsbat Hatıraları, Yeni Gün Haber Ajansı, İstanbul 1999, s.57.