Hakkımızda Sosyalist Birlik (Marksist)
55 Afrikalı Liderden Sadece Dördü Kukla Zelensky'nin Destek Çağrısına Katıldı
Afrika Ülkeleri Batının Baskısına Karşı Tarafsızlığını Koruyor
M. Yüce- T. Kaplan
Batılı hükümetler, Afrika ülkelerini Rusya'ya karşı savaşa katılmaları için bir araya getirmeye çalıştı. Ancak kıtanın büyük çoğunluğu onların baskı kampanyalarını görmezden geldi.
Batılı büyük güçler aylarca Afrika Birliği Örgütü ile Batı destekli lider Zelensky arasında bir video konferans düzenlemeye çalıştı.
Fransa ve Almanya, 20 Haziran'da gerçekleştirilen Zoom çağrısına katılmaları için Afrika hükümetlerine ağır baskı yaptılar.
Ancak bu konferans tam bir başarısızlıkla sonuçlandı. Afrika Birliği'nin 55 üyesinden sadece dördünün devlet başkanları toplantıya katıldı.
Yani Afrika kıtasının liderlerinin %93'ü Zelensky ile video konferansa katılmadı.
Bu, Batının Ukrayna üzerinden yütüttüğü vekalet savaşında Afrika'nın ezici tarafsızlığının açık bir işareti.
Fransa'nın önde gelen gazetesi Le Monde, Zelensky'nin görüntülü görüşmesini "Afrika Birliği Örgütünün mümkün olduğunca uzun süre ertelediğini yazdı.
Görüşmeye katılan çok az sayıda Afrikalı devlet başkanı arasında Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara ve Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso olduğunu belirledi.
Video konferansta ayrıca bazı ülkeler tarafından meşru bir hükümet olarak tanınan, ancak birçok ülke tarafından tartışılsa da Libya Başkanlık Konseyi lideri Mohamed al-Menfi de vardı ve Libya, 2011 NATO savaşının yok edilmesinden bu yana toprak olarak bölünmüş durumda.
Zelensky ile yapılan görüşmede, bu üç veya dört devlet başkanına, Afrika Birliği başkanı olarak görev yapan Çad'dan bir politikacı olan Moussa Faki ve diğer ülkelerden bazı alt düzey diplomatlar katıldı.
Afrika Birliği konferansı mümkün olduğunca önemsizleştirdi. Çağrı hakkında resmî web sitesinde hiçbir şey yayınlamadı. Toplantı hakkında da tweet atmadı.
Afrika Birliği Örgütü'nün Barış Çağrısı
Afrika Birliği Örgütü Bölgeye barışı geri döndürmek ve küresel istikrarı yeniden sağlamak için çatışmayı sona erdirmek için acil diyaloğa ihtiyaç duyduğunu" yineledi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği sıklıkla "tüm uluslararası toplum " adına hareket ettiklerini iddia ediyorlar, ancak bunun gibi olaylar, Washington ve Brüksel uluslararası topluluk deyince, aslında Batı'daki küresel nüfusun kabaca %15'ini kastettiklerini gösteriyor. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya onların sadık müttefikleri.
Multipolarista dergisi, Mart ayındaki bir raporda, Küresel Güney'de yaşayan dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun Ukrayna'daki savaş karşısında nasıl tarafsız kaldığını ayrıntılı olarak anlattı.
Çin, Hindistan, Pakistan, Brezilya, Etiyopya, Bangladeş, Meksika ve Vietnam gibi dünyanın en büyük nüfuslarına sahip ülkeler tarafsız kaldı.
Güney Afrika, İran, Venezuela, Küba, Nikaragua, Kuzey Kore ve Eritre gibi Küresel Güney'deki daha birçok ülke, Ukrayna'da savaşa neden olmakla açıkça NATO ve ABD'yi suçladı.
AFRİKA SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİNİN VE SOSYALİST KAMPIN DESTEĞİNİ UNUTMUYOR
Birleşik Krallık istihbarat teşkilatlarıyla yakından bağlantılı olan bir İngiliz gazetesi „The Guardian", Mart ayında isteksizce birçok Afrika ülkesinin "Moskova'nın geçmişte sömürgecilğe karşı kurtuluş mücadelelerine verdiği desteği hatırladığını ve güçlü bir anti-emperyalist duygunun Afrika'da devam ettiğini" kabul eden bir makale yayınladı.
Raporda, önemli sayıda Afrikalı liderinin "barış çağrısında bulunduğu, ancak savaşın kaynağı olarak NATO'nun doğuya doğru genişlemesini suçladığı, Batı'nın 'çifte standartlarından' şikâyet ettiği ve Rusya'yı eleştirmeye yönelik tüm Batılı çağrılara direndiği" belirtildi.
Güney Afrika, Zimbabve, Angola ve Mozambik gibi ülkeler "hala sömürgeci veya ırkçı beyaz üstünlükçü yönetimden kurtuluş mücadeleleri sırasında Moskova tarafından desteklenen partiler tarafından yönetildiğini" kabul etti.
Bugün Rusya'nın Afrika ile önemli ticari ilişkileri var. Dünyanın önde gelen buğday üreticilerinden biri olan Rusya, kıta için önemli bir gıda kaynağı.
Gıda sorunu Afrika'da yüzyıllarca Batı emperyalizminin harap ettiği, eski sömürge ülkelerde yaygın bir sorun. Amerika Dünya ticaretinin % 70ini elinde tutuyor, ve bu krizi daha da kötüleştirme tehdidinde bulunuyor.
Amerikan New York Times, ABD hükümetinin Afrika'daki gıda güvenliğinden yoksun ülkelere Rus buğdayını almamaları için baskı yaptığını bildirdi.